Sverige befinner sig vid ett vägskäl

Skriver om att bomben i Stockholm City kan leda till att Sveriges muslimer drabbas av större hat och mer diskriminering och utanförskap. Och att det är viktigt att vi skapar en konstruktiv samhällsdebatt och arbetar för att alla ska få känna större delaktighet.

Sverige befinner sig vid ett vägskäl

Den 11 december är ett datum vi kommer minnas länge. Förmodligen kommer vi även minnas vart vi befann oss när vi fick beskedet att en ung man valt att spränga sig till döds mitt i centrala Stockholm. Själv befann jag mig tillsammans med mina kollegor från muslimska fredsrörelsen på en utbildning i Vingåker. Där höll vi en utbildning i värdebaserat ledarskap för unga muslimska fredsaktivister samt scouter. När vi fick höra nyheten tog vi emot den med stor sorg och oro. Vi hyser en oro för hur samhällsklimatet kommer bli efter detta. Det är viktigt att vi inte låter oss dras med av rädslan och att vi försöker vara balanserade för att konstruktivt stärka vårt samhälle tillsammans.

Som fredsrörelse är det självklart att vi är emot alla former av våld, oavsett om det är en laserman som sprider skräck och terror i en hel stad, en flicka som misshandlas i Lund för att hon bär slöja eller en självmordsbombare i Stockholms hjärta. Vi hyser en oro för att utvecklingen i Sverige ska följa samma mönster som skett i andra länder efter terrordåd. Muslimer har misstänkliggjorts och belagts med en kollektiv skuld för enskilda individers handlande. Vårt öppna fredliga samhälle är inte en självklarhet utan något som kräver ständigt arbete och eftertanke. Sedan en tid tillbaka står vi i Sverige vid ett vägskäl. Vi är under ständigt tryck av främlingsfientliga såväl som islamofobiska krafter som vinner allt mer mark. En finanskris i Europa har gjort människor rädda och vi ser större polarisering mellan grupper när vi delas in i ”vi och dem”. Diskriminering och utanförskap är i dag en realitet för Sveriges muslimer. Rädslan vi alla känner efter våldsdådet riskerar att mynna ut i ett större muslimhat och ökade svårigheter för muslimer i Sverige.

Fortsätt läsa hela artikeln här: Sverige befinner sig vid ett vägskäl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: