Mitt tal utanför grekiska ambassaden

I lördags samlades cirka ett femtiotal personer i en spontan manifestation mot den grekiska regeringens beslut om att inga båtar får resa till Gaza från grekiskt vatten. Talet jag höll finnas att läsa nedan. Citera gärna men ange källa.

Kära vänner av fred och rättvisa,

kära blockadbrytarkamrater,

kära medborgare av Stockholm

Vi står här idag utanför Greklands ambassad för att protestera mot den grekiska regeringens beslut om att inga båtar till Gaza oavsett flagg får resa från grekiskt vatten samt att kontroller kommer genomföras även till havs.

Ett sådant beslut saknar rättslig grund och måste tolkas som att den israeliska regeringen lyckats Outsourca en del av ansvaret för blockaden mot Gaza till både Grekland och den Europeiska Unionen.
Det internationella samfundet har hårt kritiserat den illegala blockaden mot Gaza men gårdagens beslut från den grekiska regeringen visar tydligt på dubbelmoral i förhållande till Gaza och det palestinska folket.

När tänker våra folkvalda, våra makthavare, våra beslutfattare omvandla sina ord till handling? Gårdagens beslut tyder klart och tydligt på att det internationella samfundet kritiserar blockaden i ord men däremot upprätthåller den i handling.

Det pågår en frihetsrevolution i hela Mellanöstern- Nordafrika regionen idag, något som EU, USA och FN har uttryckt starkt stöd för. De har inte bara gjort detta i ord, utan även i handling. Genom att införa diverse sanktioner mot diktatoriska ledare i exempelvis Libyen och Syrien, som mördar sitt eget folk och ifrån tar de sina fundamentala grundläggande mänskliga rättigheter.

Varför kan inte det internationella samfundet på samma vis sätta ner foten och visa att Israel inte är mer demokratiskt än dessa diktaturer? Att det palestinska folket, och inte minst befolkningen i Gaza som bor i världens största utomhusfängelser,

också har rätt till ett värdigt liv!

Fredsrörelsen anser att alla människor har samma rätt till mänskliga rättigheter, till grundläggande ekonomiska och sociala rättigheter. Att man har mat för dagen, hus att bo i och frihet att leva det liv man vill leva.

För att detta ska vara möjligt måste ockupationen av Palestina brytas. Det Ship to Gaza gör är oerhört viktigt och väsentligt. Det viktiga är det mänskliga i att försöka hjälpa människor i denna frustrerande och uppgivna situation. Vi stödjer Ship to Gaza för att vi tror att människor tillsammans gör att världen kan bli bättre än vad den har varit tidigare.

Därför kräver vi att den grekiska regeringen och alla andra regeringar tar avstånd från blockaden av Gaza. Vi kräver också att Låta Frihetsflottan få segla fritt för att bryta blockaden nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: