Fred handlar om att stötta goda insatser

Mitt bidrag till metodboken Mosquito Methods som ges ut av CISV Sweden. Vissa utdrag ur texten.

Mitt första minne som barn är från när jag satt på en buss i den arabiska öknen på väg till skolområdet där min syster fick sin skolundervisning. Nu äntligen skulle jag få följa med till skolan, tänkte jag. Väl på plats ersattes min förväntan mot en besvikelse – skolan var inte riktigt som jag hade föreställt mig. Klassrummen var husvagnar och lärarna var stränga. När jag fick bevittna hur elever tog emot slag på fingrarna för att de inte hade klippt naglarna så förändrades allt. Att någon tar sig friheten att gör så upprörde mig. Det var denna dag som rättviseprincipen skulle slå rot i mitt hjärta. Att barn blir slagna kändes helt enkelt inte rätt. Eftersom jag kommer från en familj med ett politiskt engagemang och som hade en ledande roll inom oppositionen mot Saddam Hussein var det något som också hade följt mig mig genom livet. Rättvisa, demokrati och frihet – värdeord som jag hårt vill värna om.

Under mina tonår hamnade jag i en identitetskris men började också att ställa mig existensiella frågor  – vem är jag, vem vill jag vara och varför finns vi här? Svaren trillade fram allteftersom under en bilresa genom Europa till Syrien.  För mig blev synen på världsmedborgarskapet snabbt en drivkraft. Det var där som jag började att bygga upp min person. Länge hade jag drömt om att få jobba med freds-, rättvise- och säkerhetsfrågor. […]

Förekomsten av svåra problem innebär inte att de är bortom lösningar. Jag tror på människans handlingskraft. Fred är inte endast avsaknaden av våld och krig. Trygghet, säkerhet och harmonisk samlevnad är något som vi behöver uppmuntra till kontinuerligt. […] Många kan tro att det är dem själva det är fel på, ovetandes att stereotypa uppfattningar påverkar den egna självbilden. Min ambition var att bistå människor som sökte sig till organisationer med att stärka sina känslor av egenmakt och arbeta för att öka deras medvetenhet om sina inre ledaregenskaper.

Idag arbetar jag som strateg och politisk rådgivare till miljöpartiets landstingsråd i Stockholm läns landsting. Dessa korridorer är många kliv bortom maktlösheten som jag kände den där dagen på min systers skola i flyktinglägret. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: