Sverige visar vägen för en fredligare värld

Den nya regeringen gör skillnad. När Stefan Lövfen läste upp regeringsförklaringen den tredje oktober, och konstaterade att Sverige skulle påbörja processen för ett erkännande av staten Palestina, så var det många som jublade. Idag finns det all anledning att jubla igen. Sverige har under dagen visat sitt stöd till det humanitära initiativet mot kärnvapen.

Nu går vi går mot rätt väg, även om det finns mycket kvar att göra (läs JAS). Innan partipolitiken var jag aktiv i nedrustningsfrågor, både inom Muslimska Fredsrörelsen och delvis Svenska Freds främst kopplat till nedrustning av klustervapen. Sedan jag började engagera mig i civilsamhället har alliansen haft makten och bland aktivister i fredsrörelsen har de inte varit särskilt populära. Det känns fantastiskt att alliansen nu tillhör det förflutna, men det är samtidigt synd att Sverige varit så passivt så många år. Alliansen gjorde inte ett smack för nedrustning av kärnvapen, istället anpassade de sig till EUs passiva roll, som ofta går i linje med Frankrikes och Storbritannien och deras kärnvapeninnehav. FN la fram en konvention med krav på att låta nedrustningsarbetet med kunskapen om kärnvapens humanitära effekter två år i rad. Varje gång har Sverige varit extremt fega och anpassningsbara till kärnvapenmakterna, Carl Bildt viftade bort frågan och undertecknade inte.

Därför känns det verkligen glädjande att Sverige nu stödjer FNs initiativ mot kärnvapen. Vad exakt det innebär får vi vänta med att se, men att ta ett sådant ställningstagande innebär främst att göra kärnvapen mindre legitima genom att beskriva de katastrofala konsekvenser det har för människor och miljö. Om det finns något vi kan lära oss av Hiroshima -45 är de fasansfulla humanitära och medicinska konsekvenser av atombomberna mot civilsamhället, hundratusentals döda, fruktansvärda levnadsförhållanden för överlevande och människor som än idag dör på grund av bombernas effekt, men också drbbas av strålsjuka och genetiska defekter. Att tidigare regering inte förstod vikten av att ta ställning är för mig helt ofattbart.

Kvinnoförbundet för fred och frihet har skrivit ett bra blogginlägg om betydelsen av att den nya regeringen stödjer initiativet, läs Josefin Karlssons (avgående generalsekreterare) artikel här: http://fredfrihetfeminism.wordpress.com/2014/10/14/nya-regeringen-stodjer-det-humanitara-initiativet-mot-karnvapen/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: