Kommunal och ID-kravet

Frida Johansson Metso skriver i dagens Nerikes Allehanda angående Kommunals resonemang kring ID-kontrollerna:

”Ingelskogs oro handlade inte alls om vad som skulle hända flyktingfamiljen, där i mörka skogen, utan vilka risker föraren skulle ta som nekade krigströtta, sorgsna och rädda hjälp. Kunde inte de som drivits till desperation av andras ovilja att hjälpa bli obehagliga mot fler som inte heller vill hjälpa? Ingelskog ville inte säga att flyktingar är farliga, men genom att säga vad han inte ville säga sa han det. Kommunal var lättat över Grips besked. Väktare är vana att avvisa människor. De kan stå på vår nya gräns före gränsen och mota bort flyktingar.”

Läs mer: http://na.se/asikt/gastkronika/1.3402490-darfor-far-vaktarna-gora-id-kontrollerna

Jag lyfte också upp denna kritik mot facket den 17 december efter ett inslag på Gommorron Sverige. Johan Ingelskog (enhetschef på Kommunal) resonerade om flyktingar som ett säkerhetshot mot fackets medlemmar som kommer tvingas utföra ID-kontrollerna. Han säger i inslaget att medlemmarna uttryckt en oro över vad som kommer ske när de tvingas neka inträde. Under inslaget varvas orden hot, våld och flykting. Han nämner ingen annan oro än säkerhetsaspekten. Istället bör oron handla om hantering av stark sorg och förtvivlan. De medlemmar Ingelskog talat med säger också en hel del om vår samtid.

Se inslaget här:
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/facklig-kritik-mot-att-utfora-id-kontroller

Flera i min familj och bekantskap tillhör facket Kommunal. De är mest bekymrade över hur de ska hantera sorgen och förtvivlan som kommer drabba människorna på flykt, men också hur de personligen ska kunna leva med att neka människor i behov av skydd inträde i landet. Och neka deras rätt till asyl.

Den nya lagen är förkastlig. Jag vet att många medlemmar i kommunal inte vill att deras arbetande syskon i andra länder ska förhindras söka asyl när det uppstår krig och konflikt. Deras röster borde få komma till tals mer i debatten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: