De dödar oss långsamt genom att döda våra känslor

Berörd efter ett samtal jag hade med en kille idag. Han kom till Sverige som ensamkommande barn för några år sedan. Nu hemlös och ingenstans att vända sig, utan utbildning utan jobb.

-Vi flyr från människor som dödar varandra med pistoler och bomber, så kommer vi hit och de dödar oss långsamt genom att döda våra känslor, säger han.

Han är inte ensam, minst åtta i hans bekantskap har varken framtidstro och bär på en känsla av att de inte passar in i samhället, inte får en chans. Deras röst är viktig och fler behöver höra dessa berättelser. Många ungdomar som kommer hit har varit med om många trauman under barndomen som de inte haft möjlighet att bearbeta. Utöver det också många krav och förväntningar som nästintill kväver dem. Från alla kant och håll. Tilliten till svenska myndigheter och organisationer är nästan obefintlig.

Jag är verkligen djupt bekymrad över situationen för dessa ungdomar, som i kombination med att ha erfarenhet av krig, förtryck och att vara på flykt samtidigt som de tvingas tacklas med känslan av utanförskap och oduglighet.

Jag frågade om jag fick citera honom och skriva om samtalet innan jag la upp detta. Personen i fråga är nu i 20-årsåldern

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: