Mini-guide till dig som möter rasism på jobbet

Jag har skrivit ihop en liten mini-guide till dig som möter rasism på jobbet, varför likgiltighet kan vara farligt, och hur man skapar en antirasistisk arbetsplats. Läs gärna och ge dina synpunkter om något mer bör läggas till.

Vad gör du om du möter rasism på jobbet?

1. Ta upp fallet/frågan med din chef.

2. Kontakta facket.

3. Ta stöd av likasinnade, våga prata med vänner med liknande värderingar. Antingen på din arbetsplats, någon annan som du kan anförtro dig till. Eller både och. Det är svårt att bära detta ensamt.

4. Ställ krav, ingen ska behöva möta varken sexism eller rasism på jobbet, eller någon annanstans. Parallellt som du ställer krav, kontakta också facket, ni läste att jag skrev det under punkt 2?

5. Viktigt. Ha tålamod och ge arbetsgivaren en chans att rätta till problemet. Strukturella problem tar tid att förändra.

6. Beroende på hur dina chefer väljer att agera. A) om arbetsgivare ej tar fråga på allvar – kontakt facket igen eller se punkt sju. B) vill du stanna kvar på jobbet? Fundera på hur du mår på ditt arbete.

7. Fundera och ta ställning till om du vill outa din arbetsgivare i media ifall de ej tar frågan på allvar. Undersök vilka medier och journalister som kan tänka sig skriva om detta, ta hjälp av någon du känner om du själv inte har kontakter. Be om hjälp om du väljer att göra detta om de ej agerar.

Hur skapar man en antirasistisk arbetsplats?

Försök införa nolltolerans (i praktiken) mot rasism på arbetsplatsen. Ta hjälp av kollegor, försök få med dina chefer. Be ledningen ta upp frågan i företaget, föreslå arbetsgrupp, utbildning, mer aktiva åtgärder, ta upp frågan på planeringsdagarna, begär temadag. Var kreativ och kom med lösningar.

Varför är det viktigt att söka hjälp vid likgiltighet?

Och allra viktigaste, den dagen du blir likgiltig för rasism på jobbet är också den dag du behöver söka hjälp. Likgiltighet kan vara ett tecken på depression/nedstämdhet och/eller en form av minoritetsstress/etisk stress som bör tas på allvar.

Rasism ska aldrig normaliseras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: