Säg upp det militära samarbetet med en av världens brutalaste diktatur 

Att avsluta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien är inte ett avtalsbrott. Denna möjlighet finns inbyggd i själva överenskommelsen. Sverige ska inte förnya vapenavtal som går tvärs emot den utrikespolitik om demokrati och mänskliga rättigheter som vi säger oss stå för bara för att de en gång ingåtts. 
Sverige har haft civil handel med Saudiarabien sedan 1970-talet. Det militära samarbetet som inleddes 2005 har alltså inget med detta att göra. Inget tyder på att export av krigsmateriel till diktaturer skulle förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna, som vissa verkar tro. Snarare tvärtom. Vapenexport ger en signal om att Sverige godkänner diktaturen i Saudiarabien och stärker samtidigt regimen i sin makt över befolkningen.

Att beväpna diktaturer skadar vårt anseende som förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter. Det hindrar också den kamp demokratiaktivister för just nu i diktaturer. I riktlinjerna för svensk krigsmaterielexport står det svart på vitt: ”…Tillstånd till utförsel av krigsmateriel, eller annan utlandssamverkan som avser krigsmateriel, bör inte lämnas om det avser stat där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer. Respekt för mänskliga rättigheter är ett centralt villkor för att tillstånd ska beviljas.”

Det är skillnad på vapenhandel och handel med civila varor. Civil handel bidrar ofta till demokratisk utveckling genom ökade kontakter mellan människor över gränser. Vapenexport stärker däremot endast regimen och är inget som gynnar befolkningen. Sverige ska inte, och är inte tvingat att, exportera krigsmateriel till Saudiarabien. Detta är en marginell del av den totala exporten, och definitivt inte värd priset den saudiska befolkningen får betala. Därför finns det ingen annan väg än att säga upp avtalet med en av världens mest brutala diktaturer.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: