Det handlar om liv och död

Idag kom de europeiska ledarna fram till ett extremt inhumant avtal kring flyktingsituationen. Överenskommelsen innebär att alla människor på flykt från krig och förföljelse i Grekland kommer flygas tillbaka till Turkiet. Avtalet gäller från och med söndag. Jag vet inte vad jag säga. Men här får ni se en bild på en sjunkande båt som hade 150 människor ombord. De höll på drunkna här på vår sida av ön igår tidigt på morgonen. Ombord fanns bland andra en äldre dam i 70-80 års åldern, en ung tjej med sin heliga bok i handen och som hon vägrade släppa, föräldrar med sina barn; som de senare slänger över till livräddningsbåtarna. Det handlade om liv och död. Samtliga liv räddades av humanitära organisationer. En uppgift som egentligen bör vara våra regeringars viktigaste uppdrag. Det är dessa individer EUs migrationspolitik handlar om. Individer som tvingats till flykt – de hade ett val, antingen välja döden eller livet. De valde livet, men behövde riskera det – och vem väljer att korsa havet under ytterst osäkra omständigheter om det man lämnar inte är värre? Varför vill EU göra det svårt för människor att välja livet? Jag finner inga ord.

Bild: Farshad Shamgholi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: